Zidne pločice – što treba znati kada uređujemo kupaonicu, kuhinju

objavljeno u: Keramičke pločice | 0

Zidne pločice su odličan izbor za uređenje prostora kako zbog velike mogućnosti izbora tako i lakšeg održavanja u usporedbi s nekim drugim opcijama. Danas je ponuda tolika da svatko može pronaći nešto po svom ukusu. Zapravo, mogućnosti izbora su toliko velike da se možemo naći vrlo lako u slatkim mukama.

zidne pločice, pločice za kupaonicu, pločice za kuhinju

Ponuda zidnih pločica

Bilo da opremamo novi prostor ili renoviramo kupaonicu, kuhinju treba krenuti u obilazak trgovina. I onda se dogodi da smo vidjeli ne jednu interesantnu pločicu nego njih nekoliko. Uz vrijeme i novac koje iziskuje uređenje prostora treba još odraditi i proces izbora.

Hoćemo li nešto u marokanskom stilu ili heksagon pločice. A opet sviđaju nam se i metro, subway i imitacija kamena, mramora, cigle, drva. I kad mislimo da smo donijeli konačnu odluku ugledamo savršene zidne porculanske 3d pločice za kupaonicu, a za kuhinju one velikih dimenzija visoki sjaj.

Moderna tehnologija proizvodnje pločica

Za veliki izbor je zaslužna tehnologija proizvodnje keramičkih tj. porculanskih pločica koja je uvelike napredovala te spremno odgovara na trendove u uređenju prostora.

Pločice tako vjerno imitiraju materijale poput kamena, mramora, cigle, drva, betona, metala, tkanine, tapeta da je teško na prvi pogled prepoznati da se zaista radi o keramici tj. porculanu. Između ostalog, i zbog te odlike ovih zidnih i podnih obloga iste su s razlogom najpopularniji izbor prilikom opremanja interijera i eksterijera.

Vrste keramike

Najčešće korištene vrste keramike kako za oblaganje zidova tako i podova su crvena i bijela keramika te porculan. Porculan je kvalitetniji i čvršći od keramike pa samim tim i skuplji. Postoji više vrsta porculana koji može biti glazirani, neglazirani, gres, polirani, puni porculan (eng. full body porcelain).

Zidne pločice za kupaonicu

Kada opremamo kupaonicu treba imati u vidu da je to prostor visoke vlažnosti. Zato je vrlo važno izabrati kvalitetne zidne i podne obloge. Bilo da se odlučimo za vintage, retro, moderni, rustikalni ili industrijski stil uređenja kvaliteta nam treba biti nit vodilja.

Zato osim estetike treba razmišljati kako će u budućnosti izgledati održavanje prostora. Ukoliko čišćenje kupaonice ne bude lako, brzo ćemo se prestati diviti izgledu kupaonice.

metro pločice, subway pločice

Trendovi kod kupaonskih pločica

Danas su veoma popularne metro, subway pločice kao i razne imitacije drva, parketa, kamena, mramora, cigle.

Mozaici su vrlo efektna opcija za uređenje kupaonica, ali oni mogu biti višestruko skuplji od pločica ili mozaik pločica. Cijena ovisi o materijalu od kojeg su izrađeni. Mozaici su najčešće od keramike, staklokeramike ili stakla.

Zbog toga je ekonomičnije urediti prostor kombiniranjem pločica različitih nijansi ili boja. Dobijemo lijepo uređenu kupaonicu za manje novca. Ako želimo ipak malo obogatiti prostoriju možemo se odlučiti za bordure ili dekore kao jeftiniju opciju od mozaika.

Kombinacija različitih stilova poput rustikalnog, industrijskog, modernog ili pločica koje imitiraju razne materijale je također veoma popularna. Tako je sve više onih koji se odlučuju za kombinaciju imitacije kamena, mramora, metala, drva, betona. Sve je stvar individualnog ukusa, a internet je nepresušni izvor ideja.

Zidne pločice za kuhinju

Kao i kod kupaonskih tako i kod odabira kuhinjskih pločica moramo, uz dekorativnu, razmišljati i o funkcionalnoj strani zidnih i podnih obloga. Dobar odabir keramike za kuhinju uvelike utječe na cjelokupni dojam našeg stambenog prostora. Isto tako, kuhinja treba biti uređena tako da iziskuje što je moguće lakše održavanje.

mozaik pločice, 3D pločice, heksagon pločice, marokanske pločice

Trendovi kod kuhinjskih pločica

Metro, subway, španjolske, marokanske, one velikog formata, retro, heksagon, sjaj, mat. Sve je trenutno in, a na nama je da izaberemo nešto od toga po svom ukusu. Netko se odlučuje za retro stil jer je on uvijek in.

Dosta je onih kojima je mozaik prvi izbor jer daje veliku dinamiku prostoru, a izbor mozaika je uistinu ogroman. Kako kvantitativno, tako i kvalitativno.

Sve je više onih koji ne mogu odoljeti pločicama velikih dimenzija koje su posljedni krik mode. S jednom, dvije, tri pločice se prekrije cijeli zid između kuhinjskih elemenata. Moćno rješenje, a usto i funkcionalno jer je lakše za održavanje zbog malog broja fuga.

Varijacija boje pločice

Varijacija boje (eng. shade variation) se označava slovom V i brojevima 1, 2, 3 i 4. Što je veći broj uz slovo V to će se pločice više razlikovati po tonu tj. boji. Netko taj efekt mozaika želi, netko ne, tako da treba obratiti pozornost na tu oznaku prilikom kupnje.

Dimenzije zidnih pločica

Što se tiče veličine nekada su one dimenzija 45×45 smatrane velikima. Danas su formati 30×60 i 60×60 postali standard. Najzastupljenije dimenzije zidnih pločica su 30×60, 30×90, 30×100, 20×20, 20×50, 20×40, 25×40, 25×50, 25×75, 7,5×15, 10×20, 10×30, 30×30, 45×120, 15×60.

Kao najnoviji trend pojavile su se one uistinu velikih formata. Tako se na tržištu mogu naći dimenzije 160×320, 120×280, 120×240, 80×240, 60×240, 160×160, 120×120, 60×120, 80×80, 150×300, 100×300, 100×100, 90×90 debljine 6, 9, 12, 20 mm.

pločice imitacija drva, pločice imitacija kamena, pločice velikog formata

Cijene zidnih pločica

Cijene zidnih pločica se kreću od nekoliko desetaka kuna na više. Pitanje je koliko smo spremni odvojiti za iste. Neke najjeftinije je pregazilo vrijeme, ali ako uređujemo prostoriju koja ne treba biti reprezentativna i one mogu poslužiti svrsi.

Uštedom pri kupnji navedenih, ostaje nam više novca za uređenje važnije prostorije poput kupaonice i kuhinje.

Klase keramike

Cijena pločica ovisi i o klasi kojoj iste pripadaju. Keramika može biti 1, 2, 3. i MS klase. Pločice 1. klase su one bez nedostataka. Kod onih 2, 3. i MS klase dolazi u određenom postotku kupljenih pločica do odstupanja u boji ili u dimenziji.

Odstupanja su znatnija kako je broj klase veći tj. greške na pločicama su vidljivije. Samim tim im je i cijena niža. Prije postavljanja takve pločice treba dobro pregledati te one sa greškama eventualno postavljati na mjesta zaklonjena kućanskim uređajima, sanitarijama, elementima namještaja.

Zidne porculanske pločice

Kvalitetne zidne porculanske pločice se mogu naći po prihvatljivoj cijeni, ali u obilazak trgovina treba krenuti na vrijeme. Veća je vjerojatnost da ćemo naići na akcije i ostvariti bitne uštede. Cijene prilikom rasprodaja, ako se tvornice ili trgovine riješavaju zaliha, mogu biti značajno snižene i donijeti nam uštede od nekoliko tisuća kuna. Naravno, ovisno o tome koliki je prostor koji uređujemo.